Alle mensen die ik
heb zien eten op Bali, Flores, Timor, Sumba en Java, eten met
concentratie. Mijn Indonesische reisgenoten stoppen met praten als
het eten geserveerd wordt en richten zich op hun bord en op de
handeling van het brengen van voedsel naar hun mond, het kauwen, het
slikken, het proeven. Ook mensen aan andere tafels doen dat. Als ze
alleen zijn, dan lijken ze helemaal te verdwijnen in hun eetervaring,
samen met hun maaltijd, afgesloten van de rest van de wereld.
Vaak wordt beweerd
dat eten een centraal aspect is van de Indonesische cultuur. Ik denk
dat dat voor veel culturen geldt, maar het is inderdaad zo dat je
Indonesiërs heel erg vaak ziet eten. Snacks voor onderweg, snacks
bij de thee of de koffie (waarbij overigens wel honderduit wordt
gepraat), drie warme maaltijden per dag. Citra vertelt me over een
bloeiend binnenlands eettoerisme waarbij bussenvol eettoeristen uit
Surabaya of Semarang in het weekend naar Yogya reizen uitsluitend om
er saté kambing klatek of gudek te gaan eten in een gespecialiseerd
restaurant.
Goede eethuizen zijn
hier altijd gespecialiseerd. Je kunt naar een eethuis gaan waar je
kunt kiezen uit soto ayam (kippensoep), sate kambing (geitenvlees),
ikan bakar (gebakken vis) of tempe goreng (gefrituurde soya), maar dat
zal dan nooit de beste soto ayam of tempe goreng zijn. Wil je echt
goede soto ayam eten dan moet je een eethuisje weten waar ze alleen
soto ayam klaarmaken en dat doen ze dan meestal heel erg goed. Zo
hebben Citra en ik in Kupang onovertroffen ikan bakar gegeten in een
kleine warung aan het strand van Kupang. Nog nooit heb ik dat zo
lekker gegeten.
De gebakken vis en de vissoep in Kupang was niet de enige eetopenbaring die ik in Oost-Indonesië beleefd heb. De andere was de koffie. Ik ken de kopi tubruk (in Nederland Turkse koffie genoemd), waarbij de koffie op de bodem van je kopje ligt en niets van de smaak (en de vetten) eruit gefilterd is, maar op Flores dronk ik verse koffie, zo van de plant, die niet gemalen was, maar gestampt. Resultaat is een bijna verfrissende warme kruidendrank die in niets lijkt op een Nederlandse kop filterkoffie of zelfs maar op een Italiaanse espresso. Ik drink nu wel drie of vier koppen koffie op een dag.
In Yogya weten Citra en Koes alle gespecialiseerde allerbeste eettenten, vaak gewoon aan de straat
op de grond. De textuur van het vlees is perfect, de bijgerechten
(rijst en groente) zijn altijd vers. De vers gemaakte sambals zijn zo
samengesteld dat ze de smaak van de ayam goreng of de sate kambing
nog meer naar voren halen en een boost geven.
Die boost geeft een
kick aan je hele lijf: je smaakpapillen worden wakker, je lippen gaan
branden, je lichaamstemperatuur stijgt, alle poriën openen zich, je neus gaat lopen. De smaak
is nooit alleen maar scherp; de scherpheid is een middel om de
textuur en de versheid en het kruidige smaakpalet van het gerecht in
al zijn veellagigheid te kunnen ervaren. Soms moet je even pauzeren
om het eten vol te houden, of even zuchten, of een slokje drinken,
dan zeg je even tegen elkaar hoe ont-zet-tend lekker het is en dan
eet je weer verder.
Tot je verzadigd
bent. Verzadigd zijn betekent niet alleen (en zelfs misschien niet
eens in eerste instantie) dat je maag vol zit, maar dat je
smaakpapillen, lippen en lichaam nu even genoeg hebben. Dat kondig je dan nadrukkelijk aan (saya sudah kenyang). Je zucht diep, laat een diepe boer, en gaat achterover zitten.
Eigenlijk is het als goede seks: heel erg lekker, maar je moet er
even van uitpuffen om je hartslag weer normaal te krijgen, want je hele lichaam doet mee. En je doet
het met je zelf (en je eigen bordje eten) maar deelt de ervaring wel
met je tafelgenoten. Dat is menselijk socialiseren zonder veel
woorden.
Errug lekker.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten